Veneer (Verblendschalen)
A porcelánhéjaknak két alapvető formája ismeretes: a direkt és az indirekt héjak.
A porcelánhéj a megoldás, amikor már a fogfehérítés sem használ, de ugyanez az eljárás alkalmazható a szabálytalanul nőtt, vagy trauma következtében károsodott fogak esztétikus helyreállítására, akárcsak a feltűnő zománchibák, gyökérkezelés miatti elszíneződés, valamint foghézagok pótlására is.
A porcelánhéjas technika előnye, hogy jóval kisebb foganyagveszteséggel jár, hiszen lényegesen kevesebbet kell a fogból lecsiszolni. Porcelánhéj nem készíthető túl tömött fogakra, abradált fogakra illetve éjszakai csikorgatóknál sem.
Einlagefüllung, Kuppelfüllung
The dentist prepares the cavity, and in the same way as with a crown, a dental impression is taken. On the basis of the impression the dental technician prepares the inlays or onlays and then sticks it in.
This is of importance if the rate of decay is high, or the proper occlusion of the edges cannot be ensured by filling.
Its material can be tooth color gradia, porcelain or gold.
What is the differencebetween an inlay and an onlay?
Both are bonded fillings. While inlays are glued only to the dental cavity, onlay covers the entire chewing surface.
Kronen
A korona olyan fogpótlás, amely a megfelelően előkészített fogat beborítja, és a fogat a kívánt formájúvá alakítja.
A korona színében és formájában is tökéletesen illeszkedik a többi foghoz.
Rendelőnkben, a fogak előkészítésére vállas preparálási módot alkalmazunk, amely a korona pontos széli záródását biztosítja, valamint nem károsítja a fogínyt.
A fém kerámia koronáról beszélünk, ha a korona alapja fémből készül, majd erre kerül rá a fogak színével megegyező kerámia, porcelánleplezés, amelyek hosszú élettartalmúak, ellenállók és esztétikusak.
A fémmentes korona fém váz nélkül készülő fogpótlás, emiatt tökéletesen átengedi a fényt, életszerűnek és tökéletesnek hat. (Préskerámia, Cirkon koronák)
Kombinierter Zahnersatz
A kombinált fogpótlások rögzített hídpótlás előnyeit ötvözi a kivehető fogpótlással.
A maradék fogakat egy híddal összesínezzük, amihez úgynevezett finommechanikai rögzítőkkel csatlakoztatjuk a kivehető fogpótlást.
A kombinált fogpótlások magasabb szakmai értéket képviselnek, és viselésük a pácienseknek is sokkal előnyösebb, mint a kapocselhorgonyzású lemezes fogpótlások.
Általában akkor alkalmazzuk, ha elegendő számú maradék fog található a front fogak területén, míg az oldalsó területeken a fogak hiányoznak.
Ilyen esetben a maradandó fogakra kerámia koronákat készítünk, amelyek fixen beragasztásra kerülnek, és ezekhez a mutatós esztétikai hatás elérése érdekében ún. rejtett finommechanikai elhorgonyzással (pl.: csúsztatóval) kapcsolódik a részleges protézis.
Prothesen
Teljes alsó-felső műanyag alaplemezes fogsor (protézis)
A fogsor, a fogatlan állcsont alapjára fekszik fel. A fogművet a tapadás, a rágónyomás, a gravitáció, az esetleg állcsonton előforduló és kihasználható alámenős területek rögzítik.
Az ilyen fogpótlás ideális viszonyok esetén is kis mértékben mozog, viselése kisebb kellemetlenségeket okozhat.
Brücken
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum