Telefon
+36 30 256 10 57
Porcelán héjak
A porcelánhéjaknak két alapvető formája ismeretes: a direkt és az indirekt héjak.
A porcelánhéj a megoldás, amikor már a fogfehérítés sem használ, de ugyanez az eljárás alkalmazható a szabálytalanul nőtt, vagy trauma következtében károsodott fogak esztétikus helyreállítására, akárcsak a feltűnő zománchibák, gyökérkezelés miatti elszíneződés, valamint foghézagok pótlására is.
A porcelánhéjas technika előnye, hogy jóval kisebb foganyagveszteséggel jár, hiszen lényegesen kevesebbet kell a fogból lecsiszolni. Porcelánhéj nem készíthető túl tömött fogakra, abradált fogakra illetve éjszakai csikorgatóknál sem.
Inlay, onlay
Koronák
A korona olyan fogpótlás, amely a megfelelően előkészített fogat beborítja, és a fogat a kívánt formájúvá alakítja.
A korona színében és formájában is tökéletesen illeszkedik a többi foghoz.
Rendelőnkben, a fogak előkészítésére vállas preparálási módot alkalmazunk, amely a korona pontos széli záródását biztosítja, valamint nem károsítja a fogínyt.
A fém kerámia koronáról beszélünk, ha a korona alapja fémből készül, majd erre kerül rá a fogak színével megegyező kerámia, porcelánleplezés, amelyek hosszú élettartalmúak, ellenállók és esztétikusak.
A fémmentes korona fém váz nélkül készülő fogpótlás, emiatt tökéletesen átengedi a fényt, életszerűnek és tökéletesnek hat. (Préskerámia, Cirkon koronák)
Kombinált fogpótlások
A kombinált fogpótlások rögzített hídpótlás előnyeit ötvözi a kivehető fogpótlással.
A maradék fogakat egy híddal összesínezzük, amihez úgynevezett finommechanikai rögzítőkkel csatlakoztatjuk a kivehető fogpótlást.
A kombinált fogpótlások magasabb szakmai értéket képviselnek, és viselésük a pácienseknek is sokkal előnyösebb, mint a kapocselhorgonyzású lemezes fogpótlások.
Általában akkor alkalmazzuk, ha elegendő számú maradék fog található a front fogak területén, míg az oldalsó területeken a fogak hiányoznak.
Ilyen esetben a maradandó fogakra kerámia koronákat készítünk, amelyek fixen beragasztásra kerülnek, és ezekhez a mutatós esztétikai hatás elérése érdekében ún. rejtett finommechanikai elhorgonyzással (pl.: csúsztatóval) kapcsolódik a részleges protézis.
Kivehető fogpótlások
Teljes alsó-felső műanyag alaplemezes fogsor (protézis)
A fogsor, a fogatlan állcsont alapjára fekszik fel. A fogművet a tapadás, a rágónyomás, a gravitáció, az esetleg állcsonton előforduló és kihasználható alámenős területek rögzítik.
Az ilyen fogpótlás ideális viszonyok esetén is kis mértékben mozog, viselése kisebb kellemetlenségeket okozhat.
Hidak