SMART GUIDE implantáció – Precízebb implantátumok, pontosabb koronák

Miben rejlik a SMART GUIDE technológia előnye?

A fogbeültetés egyre elterjedtebb beavatkozás, egyvalami azonban nem változott az elmúlt években: annak, hogy az implantátum hosszú ideig szolgálja a pácienst, alapfeltétele a pontos behelyezés. Ennek hiánya – a nem megfelelő pozicionálás, mélység és dőlésszög – a fő oka az implantátum elvesztésének.

Mitől lesz tökéletesen pontos?

Az implantátum behelyezésének folyamata és a siker eddig többnyire a fogszakorvos ügyességén, tapasztalatán múlt, a navigált implantológia azonban lehetővé teszi, hogy a szubjektív körülmények kizárásával, mértani pontossággal történjen a beültetés.

Lényege, hogy a páciensről készült 3 dimenziós diagnosztikai felvétel alapján a kezelőorvos egy számítógépes szoftver segítségével előre megtervezi az implantációs beavatkozást. Az orvos digitális terve alapján elkészül az egyedi, kifejezetten a páciens kezelésére szabott sebészi sablon, amely segíti a fogorvost a tervnek megfelelő precíz, komplikációmentes és gyors implantátum behelyezésben.

Hogyan néz ki a gyakorlatban?

Dr. Csupor Péter: „Az első konzultáció során lenyomatot veszünk a páciens állkapcsáról, majd ennek segítségével készítünk a páciensről egy CT-felvételt, aminek köszönhetően egy átfogó és részletes képet kapunk. Ezt követően digitálisan megtervezzük a műtétet, és ennek alapján egy erre specializálódott cég elkészíti azt a sablont, amely mintegy vezeti a fogszakorvos kezét az implantátum behelyezésekor. Segítségével a legtöbb esetben úgynevezett minimálinvazív beavatkozásra kerülhet sor, azaz minimális traumával, akár vágás és varrás nélkül megvalósulhat a fogbeültetés".

Miben tér el a hagyományos implantációtól?

Az eljárást már évek óta alkalmazzák, de az eddigi technológiák túl komplexek voltak a rendelői gyakorlatban történő rutinszerű alkalmazáshoz, ráadásul a gyártók csak egy-egy implantátum-típushoz készítettek sablont. A magyar fejlesztésű SMART Guide rendszer azonban univerzális, minden típusú beültetéshez használható, s nem utolsósorban gyors: a lenyomatvételt követően a sablon már akár másnap megérkezhet a rendelőbe. „A páciens pedig biztos lehet abban, hogy minimálisra csökken a pontatlan behelyezés és a nem megfelelő pozicionálás esélye, így az implantátumra egy hosszú távon működő fogpótlás kerülhet" – mondja dr. Hoffer László, az Angel DentiArt Clinic fogszakorvosa.

Hogyan lehetséges, hogy a technológia fájdalommentes és minenki számára elérhető?

Nem utolsó szempont az sem, hogy – köszönhetően a fentieknek – a navigált vagy irányított implantológia kevesebb fájdalommal, duzzanattal jár, lerövidül a gyógyulási idő. Ez még azokra a bonyolultabb beavatkozásokra is igaz – például, ha csontpótlásra van szükség –, ahol csak a hagyományos műtéti megoldások jöhetnek szóba. Az eljárás sikerét mutatja, hogy a német klinikákon már csak ezzel a technológiával végezhető fogbeültetés, még a tapasztalt professzorok számára is.