Esztétikai fogászat

Talán a leggyakrabban végzett rutin beavatkozás, amit nap, mint nap szinte minden fogorvos végez a károsodott fogak helyreállítása, vagyis: „tömése”.

Ma már képesek vagyunk szinte teljesen észrevehetetlen „láthatatlan” restaurációkat készíteni, ehhez azonban nem csak kiváló anyagokra és eszközökre van szükség, elengedhetetlen a gyártó által előírt módon felhasználni azokat, különben nem kapjuk meg a kívánt eredményt.

Amikor „átálltak” a fogászatok az amalgám tömések készítéséről az esztétikus tömésekre, ott nem csupán egy új tömőanyagot, hanem egy teljesen elérő tömési és üregalakítási technikát kellett, vagy kellett volna elsajátítani. Az amalgámok, bár a legtöbb tulajdonságban jelentősen elmaradnak a modern kompozitoktól, van egy előnyös tulajdonságuk is: nem technika érzékenyek, más szóval:„hülyebiztosak”. Ez sajnos nem igaz a „fehér tömésekre”, amiket szakmai nyelven kompozitoknak nevezünk.

Természetesen érthető okokból a mi rendelőnkben nem készülnek amalgám tömések. A kompozitokkal rendkívül tartós és esztétikus restaurációkat készíthetünk, azonban extrém módon érzékenyek arra, hogy megfelelően alkalmazzák őket. Azért fontos ezt megemlíteni, mert egy tömés minőségét nem csupán a tömőanyag fajtája, hanem az alkalmazott technika és a töméskészítés során használt segédanyagok határozzák meg.

Az Angel DentiArt minden rendelője fel van szerelve nem csupán a legjobb minőségű tömőanyagokkal, hanem minden olyan a töméshez szükséges segédanyaggal, amik nélkül nem készíthetnénk magas minőségű, tartós restaurációkat. Mind általunk használt tömőanyagok és bond rendszerek, (G-aenial, G-Premio bond GC) mind az izoláláshoz használt szekcionált matricarendszerek (Palodent, Garrison) az aktuális csúcsminőséget jelentik.

Direkt restaurációk, tehát „tömések” és direkt felépítések, héjak készítése mellet, ha szükséges készíthetünk úgynevezett indirekt helyreállításokat. Abban az esetben, ha a szuvasodás eltávolítása után nincs elegendő ép foganyagunk, vagy a fogat ért károsodás széle mélyen és izolálhatatlanul íny alatt van, akkor nem tudunk egyszerű töméseket, direkt restaurációkat készíteni. Ezekben az esetekben egy lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el kerámiából (eMax, Ivoclar) a betétet (inlay, onlay, overlay) vagy az indirekt héjat és ragasztócementtel rögzítjük azt az adott fogon.

Természetesen, mint minden beavatkozásunkat, ezt is fájdalommentesen, teljes helyi érzéstelenítésben végezzük. Kérdése van? Jöjjön el rendelőnkbe egy konzultációra ahol orvosaink és asszisztensnőink szívesen állnak mindenben a rendelkezésére.