Implantáció

Fogászati implantátum

Implantáció során leggyakrabban titániumból készülő csavart (műgyökeret) építünk az állcsontba, majd arra elkészítjük a fogak eredeti anatómiai tulajdonságait hűen tükröző felépítményt. A pótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, szinte észrevehetetlen a különbség. A felépítmény lehet borítókorona, híd, de akár teljes lemezes kivehető fogpótlás is.

A fogorvosi implantátum olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett foga(i) helyére ültetünk be az előzetesen gondosan megtervezett fogpótlás viselése céljából. Anyaga a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titán. Ha Önnek allergiája van több különböző fémre, aggodalomra még akkor sincs ok: A titánt teljes mértékben elfogadja az emberi szervezet.

A műtét előtt mindenképpen előzetes vizsgálatokra van szükség. Először készítünk egy panorámaröntgent. A röntgenfelvétel kiértékelése és az alapos szájvizsgálat során eldől, hogy mely fogakat kell pótolni. Ezt követően el kell bírálni, hogy a rendelkezésre álló csontkínálat elegendő-e egyáltalán implantátum beültetésére, továbbá a páciens általános állapota lehetővé teszi-e az implantációt.


A fogbeültetés, fog implantáció előnyei
 • Nem szükséges a szomszédos fogakat lecsiszolni, károsítani a fogbeültetés miatt
 • A fog implantáció, 90-95 %-ban helyreállítja az eredeti rágóképességet
 • A fogbeültetés, a legtermészetesebb, legesztétikusabb pótlás elkészítésére ad lehetőséget.
 • Az implantátum képes a csontot fenntartani maga körül. Fontos tudni, hogy az állkapocscsont azon területe, amely fogatlanná válik, az inaktivitás következtében sorvadni kezd. A behelyezett implantátum azonban a rágó-terhelést továbbítja a csontozatra, így azt újra a szervezet aktív részévé teszi.
 • Sokak számára az öregséggel egyenlővé váló kivehető fogpótlás elkerülhetővé válik.
 • Hiányzó rágófogak estén elkerülhetővé válik a részleges kivehető fogpótlás készítése.
 • A nem megfelelően stabil műfogsor elmozdulása megakadályozható, teljes fogatlanság esetén, de akár megfelelő számú implantátum behelyezésével rögzített (nem kivehető) fogpótlás is készíthető
 • Nem utolsó sorban, mivel a beszéd és a rágás során komfort- és biztonságérzetet nyújt, megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását, kialakítását.
A fog implantáció kizáró tényezői
 • Súlyos cukorbetegség, nagyfokú csontritkulás (osteoporosis), dagonatos megbetegedések
 • Súlyos véralvadási, vérképzőrendszeri zavarok
 • Nem kellő csontmennyiség a beavatkozás területén (DE!, csontbeültetés lehetséges)
 • Nagyfokú harapási rendellenesség
 • Túlzott alkoholfogyasztás, drogfüggőség, erős dohányzás
 • Rossz szájhigiénia (súlyos fogínygyulladás)
 • 16 év alatti életkor (az állcsontnövekedés még nem fejeződött be)
Implantátum beültetéssel pótolható foghiányok
 • Sorközi foghiány:
  Ide azok az esetek sorolandók, amikor egy egyébként ép fogívben egy-két fog hiányzik. Ilyenkor a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül, csak implantátum(ok)on rögzítve készül a fogpótlás. A sorközi foghiányok előfordulhatnak akár mind a négy kvadránsban is (azaz jobb oldalon felül és alul, illetve baloldalon alul vagy felül); azonban a foghiány típusa akkor is ide sorolható.
 • Több fog hiánya:
  Ebben az esetben a fogak pótlása implantátumokra rögzített híd segítségével valósul meg. Annak megállapítása, hogy egy adott foghiány pótlásához hány darab implantátum szükséges, előzetes tervezést kíván.
 • Sorvégi hiány:
  Ez az az eset, amikor a fogak pótlására az implantációs fogpótlás nélkülözése esetén csak kivehető fogpótlás készíthető. Különösen hátrányos ez abban az esetben, ha a sorvégi foghiány csak az egyik oldalon áll fenn, ugyanis a kivehető fogpótlást – annak ellenére, hogy a foghiány-mentes oldalon fogakat nem pótol – át kell “vinni” mindkét oldalra, tekintve, hogy a fogsor megtámasztása másképpen nem biztosítható. Vannak olyan kivehető fogpótlások, amelyekkel a másik oldalra történő “átvitel” kiküszöbölhető, azonban ezeknek a költsége nem alacsonyabb, mint az implantációs fogpótlásoké. Ezért a rögzített fogpótlás lehetőségét nyújtó implantációs fogpótlás mindenképpen előnyt élvez.
 • Teljes fogatlanság:
  A meglevő csontkínálattól függően ültethető be implantátum. Ha van rá lehetőség, javasolt a teljes fogazat rögzített fogpótlással történő pótlása (ilyenkor fix fogpótlás, azaz híd fogja pótolni az egész fogazatot), de alkalmazhatóak egyéb megoldások is, mint például a két vagy négy implantátumon rögzített teljes kivehető fogsor, amelynek viselése nyilvánvalóan sokkal elviselhetőbb, kedvezőbb mint egy rögzítés nélküli teljes kivehető protézisé. Lehetséges a kivehető és a fix fogpótlás kombinációja is. A megoldási módokat individuálisan, személyre szabottan kell megtervezni és kivitelezni.
Gyógyulás az implantátum beültetése után
 • Az implantátum beültetés utáni napon puha fogkefével finoman meg kell mosni a sebet.
 • Chlorhexamed-el érdemes öblögetni napi 2-3 alkalommal.
 • Borogatni TILOS, az arcot lehet kívülről jegelni napi 5-6 alkalommal.
 • Az implantátum beültetés után, pár órán keresztül enyhe, szivárgó vérzés előfordulhat.
 • Szükség esetén lehet fájdalomcsillapítót szedni, antibiotikumot viszont csak orvosi utasításra.
 • Az érzéstelenítő hatásának megszűntéig nem szabad enni, és egy teljes napig kávét, teát, alkoholt fogyasztani, a fűszeres, csípős ételektől pedig végképp tartózkodni kell!!!
Mikor kerül sor a varratszedésre az implantátum beültetését követően?
 • A varratokat 7-10 nap múlva távolítja el a fogorvos.
 • Bármilyen problémája, kérdése van a páciensnek a műtétet követően, azonnal értesítenie kell a kezelő orvosát.
 • Fokozottan kell figyelni a száj higiénére, a javasolt gyógyszereket, valamint szükség esetén fájdalomcsillapítót be kell szedni!
Az implantátum beültetés eredménye
 • Természetes, esztétikus új fog, amely tökéletesen beépül környezetébe.
 • Kényelmes, biztonságos rágófelület biztosít.
 • Az esetlegesen nagyobb fogpótlás nem zavarja a beszédet.
 • A fogbeültetéssel ma már szinte 100%-os siker jósolható meg hosszútávon is.


Implantológiai beavatkozások


Foghiányok pótlására jelenleg az implantátumok jelentik a legkorszerűbb és egyben a leghatékonyabb megoldást. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden más protetikai megoldás az ördögtől való, de az implantátum rendszerek eljutottak egy olyan fejlett szintre, hogy az összes típusú foghiány esetében nagy biztonsággal alkalmazhatóak, és hosszú-távú, kiszámítható megoldást nyújtanak azok kezelésére.


Mi, az Angel DentiArt klinikán lefedjük a fogászati implantáció minden területét.


A teljesség igénye nélkül csupán néhány példával szemléltetnénk, hogy milyen sokrétű beavatkozások valósíthatóak meg segítségükkel:

Lehetőség van egy fog eltávolításakor rögtön egy ülésben kivitelezett „azonnali” implantációra, ahol nem kell várni a fog eltávolítása után több hónapot, míg bekerülhet a műgyökér. Sőt, ha a feltételek adottak, akár azonnali ideiglenes pótlással is elláthatjuk a frissen beültetett implantátumot, így egy napot se kell foghiánnyal tölteni.

Rendelőnkben megtalálhatóak a konvencionális két részes implantátum rendszerek mellett az egy részes rendszerek, melyekkel sok esetben csontpótlás nélkül oldhatóak meg azok a foghiányok is, amiket a „hagyományos” implantációval nem lehetne megvalósítani, csupán egy hosszadalmas és igen költséges csontpótlás segítségével. Ahol a csontlebontódás miatt már nem elegendően széles az implantálni kívánt terület, ott sokszor ezek a rendszerek jelentik az egyetlen azonnali megoldást.


Teljes foghiányra is sok féle megoldásunk van: rendelőnkben elérhető az All-on-4, All-on-6 eljárás, melyekben 4, illetve 6 implantátumra teljes rögzített pótlást készíthetünk csontpótlás nélkül! Az eljárások lényege, hogy az implantátumokat megfelelő szögben behelyezve elkerülhető egy költséges csontpótlás, azonban kellő stabilitást tudnak adni ahhoz, hogy egy teljes rögzített fogpótlást tartsanak akár élethosszon át, visszaadva régi mosolyát és rágófunkcióját. Nem kell kivehető pótlást viselni, és ez alapvetően változtathatja meg az életminőségét. Ezekben az eljárásokban közös, hogy a beültetést követően 24 órán belül ideiglenes pótlásokkal látjuk el a pácienseinket, így elkerülhetővé válik számukra, hogy hosszú hónapokat kelljen eltölteni fogak nélkül.

Teljes foghiányban foglalkozunk a protézis helyben tarását elősegítő „mini” implantátumok beültetésével is azokban az esetekben, ahol nincs elegendő csont, hogy hagyományos implantátumokat ültessünk be, vagy erre egyéb financiális okból nincs lehetőség.

Igen, mi is tisztában vagyunk vele, hogy az implantáció nem egy olcsó beavatkozás. Ha minőségi anyagokkal dolgozunk, akkor sohasem lesz az. A magas minőségen nem szeretnénk változatni, ugyanakkor, ha hosszútávon gondolkozik és egy életre szóló befektetésként tekint rá, akkor a színvonalas munka mindig megéri a ráfordítást. Alapvetően amíg van rá lehetőségünk, mi igyekszünk midig a saját fogakat megtartani és menteni, viszont amikor ez nem lehetséges, akkor nagyon nagy szolgálatunkra vannak a fogászati implantátumok.

Ma már olyan fejlett és kiforrt rendszereket használhatunk, amik mögött több évtizednyi kutatás és tapasztalat áll. Akármilyen hihetetlen, ezek az esetenként meglehetősen bonyolult műtéti beavatkozások napjainkra az egyik legjobban kiszámítható és minimális fájdalommal járó fogászati beavatkozásaivá léptek elő. Természetesen ehhez megfelelő implantátum rendszerek és kellően képzett, tapasztalt orvosok szükségesek.


Az Angel DentiArt rendelőiben ezek a feltételek mind adottak, így nyugodt lehet: nálunk biztos kezekben van.


Jöjjön el egy személyes konzultációra ahol mindent megosztunk önnel az implantációval kapcsolatban és minden felmerülő kérdésére választ kaphat!

Professzionális Implantációs és Csontpótló partnereink: