Szájhigiéniai kezelések, fogfehérítés

Dentálhigiéniai kezeléseinket (évenkénti kontroll vizsgálat és ha szükséges fogkő eltávolítás) orvosaink, illetve szakavatott dentál-higiénikusaink végzik.

Jól tudjuk, hogy az autónkat évente legalább egyszer szervizbe kell vinnünk, le kell cserélnünk az olajt, máskülönben nem csak a garanciánkat veszítjük el, de hosszú távon az autónkat is. Ha nem is pontosan így, de hasonlóan van ez szervezetünkkel, fogainkkal és az azokon lévő pótlásokkal is. Ha nem jelenünk meg az éves „karbantartásokon” és nem végezzük el a kötelező szervizeket, akkor ne csodálkozzunk, ha idővel elveszítjük fogainkat, illetve a rájuk helyezett pótlásokat.

Tisztában vagyunk vele, hogy a fogászati rendelő soha sem lesz wellness központ, azonban ha rendszeres időközönként eljár kontrollra és fogkő eltávolításra, nem lesz oka tartani a fogászati vizitektől.


A fogkő levételét alapvetően ultrahangos depurátorral végezzük.

Sokaknak gondot okoznak a fogak felszínén tapadó elszíneződések. Ezek eltávolítására az ultrahangos és kézi eszközeinken kívül van egy úgynevezett homokfúvó (Air-Flow) készülékünk, ami fájdalommentesen és a fog zománcát nem károsítva távolítja el az elszíneződéseket. Használata után a fogak tisztábbak, világosabbak lesznek.


Rendelőnkben végzünk professzionális fogfehérítést is, amely betartva a gyártó által előírt protokollt, nem jár a fogak zománcának roncsolásával. A rendelői fehérítés ellenőrzött körülmények közt zajlik. A fogakat rövidebb ideig, de nagyobb koncentrációban éri a fogfehérítő szer, mint az otthoni fogfehérítés esetében. A kezelést nem kell havonta megismételni, sokkal tartósabb az otthoni fogfehérítésnél, és hosszú távon kevesebb érzékenységgel jár.


Néhány gondolat az otthoni, interneten fellelhető csodaszerekről:

Sokszor találkozhatunk azonnali Hollywood-i mosolyt ígérő „peroxidmentes” fogfehérítő anyagokkal, amelyet a népszerű közösségi oldalak dobnak fel nekünk, ha akarjuk, ha nem. Ezekkel kapcsolatban el kell, hogy oszlassunk egy tévhitet: minden fogfehérítő szer pontosan ugyanazon a kémiai reakción alapul, ahol szabad, reaktív oxigén szabadul fel a fogfehérítő szerből és így fejti ki hatását! Teljesen mindegy, hogy az adott szer peroxid, vagy más reaktív oxigént tartalmazó vegyület (pl.: nátrium-perborát). Tudjuk, hogy nagyon igyekeznek, de ne hagyjuk magunkat hülyének nézni az interneten…..

Az ilyen otthoni „csoda” fogfehérítő szettekben alacsonyabb koncentrációban van jelen az említett vegyület, emiatt gyakran és sokáig kell alkalmazni őket. Ezekkel az interneten rendelhető fogfehérítő szettekkel nem csak az a baj, hogy sokszor ellenőrzés nélkül (ki tudja mit tartalmazva) kerülnek forgalomba, hanem az is, hogy bárki, bármikor, bármilyen gyakorisággal használhatja azokat. Nem tudni mit nyel le az adott illető, azt se, hogy egyáltalán megfelelően használja-e a fogfehérítő terméket. Az otthoni szettek nagyon alacsony koncentrációban tartalmazzák a már említett fogfehérítő szert, ezért nem okoznak azonnal fogérzékenységet és pont ez a veszélyes bennük. Ész nélkül, heti rendszerességgel használva, ez az alacsony koncentráció hosszú távon komoly zománcroncsolást tud okozni.

Elégedetlen jelenlegi fogszínével, vagy csupán aktuálissá válik az évenként ajánlott fogkő eltávolítás? Kérjen időpontot és megszabadítjuk a fogkőtől és a fogain lévő egyéb elszíneződésektől.