A fogpótlások készítése a fogászat legszerteágazóbb területe. Minden egyes foghiány egyedi, így számtalan fajta foghiány létezik és még annál is több igény, vagy elképzelés a pótlásukra vonatkozóan. Rendelőnkben átfogóan foglalkozunk a foghiányok pótlásának minden fajtájával, kezdve egy fog hiányától egészen a kiterjedt csontpótlást igénylő teljes állcsont rehabilitációkig.


Mi is történik, ha csupán 1 fog hiányzik? Miért veszélyes ez?


Csupán egyetlen egy fog hiánya is súlyos következményekkel járhat: megbomlik a fogak között lévő kontaktpont rendszer, ami a rágás során fellépő erőket hivatott eloszlatni. A hiányt határoló fogak a rágóerők hatására „bedőlnek”, elkezdik zárni a foghiányt. A megmaradt fogak túlzott terhelést kapnak, ráadásul ez a terhelés nem tengelyirányban éri őket: károsodik a fogakat tartó parodontium, csontlebontódás indulhat meg. A megnyílt résekbe az ételmaradék is könnyebben szorulhat be, ezért szuvasodás indulhat meg a hiányt határoló fogakon. Minél több fog hiányzik, ezek a hatások annál drasztikusabbak!


Hogyan is zajlik nálunk általánosságban egy fogpótlás készítése?


Először is minden protetikai beavatkozás előtt részletes kezelési tervet készítünk, több választható lehetőséggel. Ezután a kiválasztott kezelési terv minden lépését részletesen egyeztetjük önnel, így tisztában lehet a kezelésének minden részletével, annak anyagi vonzataival és időbeni beosztásával együtt: célunk, hogy minden kezelés önnek is jól érthető és tervezhető legyen.

A kezelések között, a végleges munka elkészültéig folyamatosan konzultálunk fogtechnikus mestereinkkel, hogy valóban olyan pótlások készülhessenek, melyet közösen álmodtunk meg.

A végleges pótlás átadását megelőző időszakra pedig ideiglenes pótlást önnek, hogy a beavatkozással járó kellemetlenséget a minimálisra csökkentsük. Nálunk már elmúltak azok az idők, amikor a készülő fogpótlásra várva hetekig, vagy rosszabb esetben hónapokig lecsiszolt fogakkal, vagy még rosszabb esetben fogak nélkül kellett élni pácienseinknek.

Az átadáskor megtanítjuk kezelni, tisztítani a fogpótlását és ezt a rendszeres kontrollvizsgálatokon ellenőrizzük, ha szükséges korrigáljuk annak érdekében, hogy az elkészült fogművek a lehető leghosszabb ideig az ön részei maradhassanak.

Az internetnek és az egyre agresszívebb marketingnek „hála” az ember nagyon sokféle információt találhat a fogpótlásokkal kapcsolatban. A protetika, talán a fogászat legbonyolultabb és legkomplexebb területe. Nekünk nem célunk sem megtévesztő információkat közölni, sem pedig egy „online fogorvosképzést” tartani a honlapunkon. Személyesen, rendelőnkben nagyon szívesen válaszolunk bármely felmerülő kérdésére, így biztos forrásból tájékozódhat azt önt érintő fogpótlási lehetőségekről.